Lazer işlemleri alanında geniş olarak kullanılmasının nedeni; lazer işlemleri ile dişe ve diş etine temas etmeden çalışılabilmesi. Bu durum birçok diş hekimliği girişiminde (çürüğün temizlenmesi, dişetinin şekillendirilmesi, vb.) tedavide hastaya konfor sağlamaktadır.
Diş Hekimliğinde Kullanılan Lazer İşlemleri:
- Diş etinin şekillendirilmesi (gingivektomi) ve seviyelendirilmesinde lazer uygulamalarına başvurulmaktadır.
- Aft ve uçukların tedavisinde lazer işlemi ağrıyı anında ortadan kaldırmakta ve onarım sürecini hızlandırabilmektedir.
- Diş eti estetiği (Pembe estetik), lazerle dişetlerinde meydana gelen koyu renkleşmeler ortadan kaldırılabilmektedir. 2 ya da 3 seansta lazer ile soyma (peeling) işlemi yapılarak, bu problem çözülmektedir. Bu şekildeki renkleşmelere genelde esmer bireylerde rastlanmaktadır. Estetik amaçlı gülme hattının düzenlenmesinde, özellikle güldüğünde dişetleri olası gerekenden fazla görünen bireyler için tercih edilmektedir. Diş etlerinin seviyelendirme işlemine gerek duyan bu hastalarda, dişetlerinin daha az görünmesi amacıyla lazer işlemine başvurulduğundan etkili bir sonuç anında elde edilebilmektedir.
- Estetik diş hekimliğinde de lazer ile tedavi yöntemi tercih edilmektedir.
- Lazer işlemleri özellikle dişeti kenarında oluşan çürüklerin ortadan kaldırılmasında pratiklik sağlamaktadır. Lazer işlemi ile dolgu yapımının ardından meydana gelen hassasiyet azalır. Ek olarak lazer yapılan bölgelerde dezenfeksiyon sağlandığı için tekrar çürük başlama riskini düşürmektedir. Lazer işlemlerinin diğer avantajı ise diş minesini güçlendirmesidir.
- Lazer işlemleri diş hassasiyetinin ortadan kaldırılmasında fluorürle birlikte kullanılmaktadır.
- Beyazlatma işlemlerinde lazer uygulaması başarıyla kullanılmaktadır.
- Lazer işlemleri implant tedavi uygulamalarında dezenfeksiyonu ve implant üstlerinin kolay açılmasını sağlar.