Karbon Peeling; gözeneklerin küçültülmesinde, temizlenmesinde, leke ve iz tedavilerinde tercih edilen, Nd:YAG Lazer sistemi ile çalışan bir cilt bakımı işlemidir.
Karbon peeling, ciltte bulunan fazla yağın dengelenmesinde ve aktif sivilcelerin kurutulmasında etkili bir cilt yenileme tedavisidir. Karbon uygulaması ile ölü derilerden kurtulmuş, daha parlak ve canlı görünümlü bir cilde sahip olmanız mümkündür. Lazerle beraber uygulanan karbon peeling işlemi güvenle yaptırabileceğiniz ve yan etkisi bulunmayan bir işlemdir. Karbon peeling uygulamasının diğer bir özelliği ise lazerin ısı artışı ile derideki kollajen uyarılması ve cildi sıkılaştırmasıdır. Her bir lazer atışıyla karbon molekülleri patlayarak gözeneklerde kapanma ve daralma meydana getirir. Karbon moleküllerinin patlaması sonucunda ciltteki fazla yağ dengelenmiş ve böylece aktif akneler de sönmüş olur.
Karbon Peeling Hangi Cilt Sorunları İçin Kullanılır?
- Güneşin etkisi ya da yaşlanmaya bağlı oluşan cilt lekelerinde,
- Genişlemiş gözeneklerin daraltılmasında ve sıkılaştırılmasında,
- Cilt elastikiyetinin düzeltilmesi ve önlenmesinde,
- Kollajen tetiklemesi ve üretiminin arttırılmasında,
- İnce kırışıklıkların azaltılması ve giderilmesinde,
- Cilt tonunun ve parlaklığının düzeltilmesinde,
- Cildin yağ dengesinin sağlanmasında ve fazla yağın dengelenmesinde,
- Ciltteki siyah noktaların ortadan kaldırılmasında,
- Aktif aknelerin kurutulmasında ve engellenmesinde,
Karbon peeling tedavisinde kullanılan siyah renkteki karbon cildin yapısını onarır. Karbon peeling ile beraber lazer kullanmanın amacı, karbonun etkisini ve emilimini arttırmaktır. Q-Switched Nd:YAG lazer kullanılan Karbon Peeling uygulamasında1064 nanometre dalga boyundaki lazer ışını cilde yayılmış karbon partiküllerini kısa bir atış hızıyla patlatır. Ciltte bulunan ölü hücre ve dokular karbon partiküllerinin patlaması sonucunda temizlenmiş olur.
Karbon Peeling Nasıl Yapılır?
Lazerle karbon peeling uygulamasında ilk önce cilt yüzeyi temizlenir cildin steril edilmesinin ardından temiz cilde uygulanması gereken karbon partiküllü krem veya solüsyon sürülerek yayılır. Uygulanan solüsyonun içinde bulunan parçacıklar, cildin altına nüfuz ederek ciltte emilimi sağlanır. Tüm cilde uygulanır ve yaklaşık 15-20 dk beklenir. Sürülen karbon kuruduktan sonra Q anahtarlı ND Yag Lazerle atış atılarak uygulanır. Karbon peeling karbon solüsyonu ile uygulanır. Uygulamaya başlamadan önce cilde karbon solüsyon sürülür. İşlem anında uygulanacak lazer, yalnızca karbon solüsyonunun rengi olan siyahı görecektir. Cilde maske gibi sürülen bu karbon solüsyonu cilt üzerinde yaklaşık 15-20 dakika bekletilir. Bu süre içerisinde cilt gözenekleri karbon solüsyonunu güzelce emer. Sürülen solüsyonun kurumasının ardından lazer atışları ile işleme başlanır.
Karbon peeling uygulamasının seans aralıkları hastanın yaş, ihtiyaç ve cilt gereksinimlerine göre değişmektedir. Genelde seanslar 3 ve 6 aralığında olacak şekilde planlanır. Cilt problemleri ne kadar ciddiyse seans çokluğu ona göre farklılık gösterir. Karbon peeling uygulaması botoks ve dolgu, mezoterapi ve PRP gibi pek çok medikal estetik uygulaması ile birleştirilebilir. Karbon peeling hastanın tedavisine göre 1/3 hafta aralıklar ile 4/6 seans olarak yapılabilir.
Avantajları;
- Her cilt tipine uygun olan bir işlemdir.
- 4 mevsim uygulanabilir.
- Ağrısı ya da acısı yoktur
- İşlemin etkisi 4. Seanstan sonra görülmeye başlar.
- İşlemin uygulama süresi kısa ve kolaydır.
Karbon Peeling Uygulamasının Kalıcılığı Nedir?
Karbon peeling işleminin cilt yenileme etkileri yaklaşık 15 gün içinde görülmeye başlar. Tam etkisi ise tüm seanslar bittikten sonra görülür. Karbon Peeling işleminin ardından ciltte soyulma olmaz. Uygulama sonrası ciltte hafif pembemsi bir görüntü oluşabilir fakat geçicidir. Uygulama acılı ya da ağrılı değildir. Uygulama sonrası normal hayata ve aktivitelere devam edilebilir. Karbon peeling uygulaması dolgu ya da botoks uygulamalarına benzemez. Zamanla ve genetik etkenlere göre karbon peeling işlemi tekrar edilebilir.