Burun estetiği yöntemlerinden olan kapalı burun ameliyatı, burun yapısındaki kemik ve kıkırdak formu değiştirilerek gerçekleştirilen plastik cerrahi operasyonudur. Rinoplastide halk dilinde ‘izsiz burun ameliyatı’ olarak da adlandırılmaktadır. Bunun sebebi, görülebilir alanda herhangi bir kesi yapılmadan burnu iç kısmında gerçekleştirilmesidir. Diğer yöntemlere kıyasla iyileşme süreci daha hızlı olmasından dolayı hastalarımızın daha çok tercih ettiği bir ameliyat tekniğidir. Dünyaya bakıldığında ise, rinoplasti alanında hem kapalı hem de açık yönteminin tercih edildiği görülmektedir. Teorik olarak operasyon yönünden farklılık olsa da aslında her iki teknik de uzun vadeli kullanımda bir farkı yoktur.
Kapalı Burun Ameliyatı Nasıl Gerçekleşir?
- Burun estetiği ameliyatı her zaman hastanın ve doktorun konforlu bir operasyon geçirmesi için genel anestezi altında yapılan bir operasyondur. Rinoplasti ameliyatında, kapalı burun ameliyatı;
- Kesiler burun deliğinden içeri girilerek yapılır. Buradaki hedef, ameliyatın ardından herhangi bir kesi izi oluşturmamaktır.
- Kapalı rinoplasti genelde daha küçük boyuttaki şekil bozukluklarının düzeltilmesinde tercih edilen bir ameliyattır.
- Genel anestezi olarak gerçekleştirilen operasyon, yaklaşık 2 ile 2.5 saat sürmektedir.
- Yüzde morluk ya da şişkinlikler oluşması oldukça normaldir.
- Burnun iç kısmına tampon ya da silikon yapraklar yerleştirilir.
- Yerleştirilen bu tampon ya da silikon yapraklar ameliyattan sonraki 4. dördüncü gün çıkarılır.
- Kapalı burun ameliyatı yapılan hastanın iyileşme süreci yaşı, sağlık durumu, zararlı madde kullanıp kullanmadığı (sigara vb.) hastanın deri yapısına göre farklılık göstermektedir.
Kapalı Burun Ameliyatı Kimlere Yapılır?
- Kişinin kapalı ya da açık burun ameliyatı olup olmayacağına hekim karar vermektedir. Bu durumda;
- Burun eti, sinüzit gibi rahatsızlıklardan dolayı nefes almakta sorun yaşayanlar,
- Burnun görüntüsünden estetik olarak rahatsız olan bireyler,
- 18 yaşını tamamlamış bireyler,
- Daha önceden rinoplasti ameliyatı olmamış bireyler için uygundur.
Kapalı Burun Estetiği Avantajları Nelerdir?
- Ameliyatın ardından kesi izi olmaz. Burun kanatlarına bir müdahale gerekirse çok az görünen iz olabilme ihtimali vardır.
- Burnun ucundaki damar yapılarında bir değişiklik olmaz. Bu yüzden burnun uç kısmının daha çabuk iyileştiği gözlenmektedir.
- Özellikle burun ucunu oluşturan kıkırdak yapılara müdahale etmek ve dikiş yöntemleriyle bu yapılara istenilen formu vermek daha kolaydır.
- Tüm rinoplasti tekniklerinde olduğu gibi bu yöntemde de herhangi bir duyu kaybı görülmemektedir.
- Ameliyatın ardından burunda ödem oluşumu daha azdır.
- Bir ameliyat açık burun ameliyatı olarak başladıysa, açık olarak devam eder. Kapalı burun ameliyatı olarak başladıysa da kapalı olarak devam eder. Ameliyat anında teknikte bir değişiklik olmaz.