Implant Ne Demek?
Diş implant, eksik veya çürük dişlerin yerini alan, çene içerisine yerleştirilen titanyumdan elde edilen diş vidalama işleminin bütünüdür. Geçmişi milattan öncesine kadar dayanan tedavi yöntemi, modern anlamda ilk kez 1952 yılında Prof. Dr. Branemark ve çalışma arkadaşlarının atılımlarıyla ortaya çıkmıştır. Prof. Branemark bir deney sırasında titanyum alaşımı ile tavşan kemiğinin birbiriyle uyumlu olduğunu fark etmesi üzerine konu üzerinde birden fazla çalışmalar yapmaya başladı. 1965 yılına kadar devam eden çalışmalar sonucunda ‘implant’ adı verilen yapay diş kökleri üretildi ve insan çene kemiği üzerinde uygulanmaya başlandı. 1970 yılına gelindiğinde bulunan vidalı diş sağlığında ticari anlamda da piyasaya hakim oldu. Nitelikli olarak adlandırılan tedavide çakma diş yöntemlerinin benzer uygulamaları üretilerek ucuz maliyetli işlemler yapılmasına ve bireyin hayatının riske edilmesine neden olmaktaydı. Bu yüzden implant tedavisi fiyatlarında da nitelikli olanlar ile kalitesiz olanları ayırmak için kişinin araştırma yapması gerekmekteydi.
Türkiye’de ise ilk olarak 1980 yılında tek diş implantı ve komple implant çalışmalarına yapılmaya başlandı ve başarılı sonuçlar elde edildi. Günümüze gelindiğinde ise yapay diş ve diş implant yapımında teknolojik gelişmelerde büyük adımların atılmasıyla ömür boyu sağlıklı kullanma imkanı sağlamaktadır.
Diş Implantı Nasıl Yapılır?
Diş yaptırma işleminde, titanyum maddeden yapılan materyalin çene içine eksik olan diş kökünün yerine diş vidalama işlemi yapılır. Lokal anestezi altında gerçekleştirilen işlemde diş implant yapan doktorlar çene yapısında uygun gördüğü yönteme göre vidalı implantlar yerleştirilir. Uygun bulunan protez, diş etleri iyileştikten sonra doğal diş yerini alan vidanın üzerine yerleştirilir. Böylelikle işlem tamamlanır.
Implant Yöntemleri Nelerdir?
Bu tedavisi yöntemi yapılacak işleme göre tercih edilen yöntem de değişkenlik göstermektedir. Bunlar;
- Dikişli
- Dikişsiz
- Tek aşamalı
- İki aşamalı
İmplant Çeşitleri Nelerdir?
Diş hekimi tarafından yapılan muayenenin ardından hasta için en iyi implant çeşidini belirler. Destek doku yapısına göre ayrılan ve her hastaya özel olarak uygulanan birden fazla çeşit bulunmaktadır.
- Endodontik Stabilizatör
- Endosseöz
- İntramukozal insertler
- Transosseöz
- Subperiostal
İmplant Hangi Dişlere Yapılır?
Eksik dişlerin tedavisinde uygulanan ve diğer dişlere zarar vermeden sağlıklı estetik diş yapısı implant diş ile mümkündür. Cerrahi müdahale gerektiren bu tedavi yöntemi, kemik erimesi nedeniyle protez kullanımına uygun olmayan dişlere, alt ve üst çene olmak üzere tüm dişlere uygulanabilmektedir.
İmplant Tedavisi Kimlere Uygulanır?
- Çene ve yüz gelişimini tamamlayan kişiler
- 18 yaşını dolduran gelişimini tamamlayan bireyler,
- Çekilen röntgenin ardından çene kemiği tedavi sürecine uygun olduğu tespit edilen kişiler için uygulanır.
Diş İmplant Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Genel olarak 2 aşamalı olarak yapılan dis implantı tedavisinin ilk aşaması 10 veya 15 dakika içerisinde tamamlanır. Çene kemiğine yerleştirilen vidanın kaynaşması için 3 veya 6 ay kadar bir iyileşme sürecinin geçmesi gerekir. Ardından zemin hazır olduktan sonra diş protezler yerleştirilir. Diş protez yerleştirme işlemi ise yaklaşık olarak 3 ya da 4 dakika sürmektedir.
Tek Diş İmplant Ne Kadar Sürer?
Tek diş yapımının ilk aşamasında çeneye implant yerleştirme işlemi 10 ile 15 dakika arasında devam sürmektedir. Çeneye yerleştirilen titanyum vidalar kaynaştıktan 3 veya 6 ay sonra diş protez işlemine geçilir. Diş protezler daha önceden yerleştirilen vidaların üzerine eklenmesiyle tek diş tedavi süreci tamamlanmış olmaktadır. Ayrıca tek implant fiyatı ile komple diş implant fiyatları da adedine göre değişkenlik göstermektedir.
İmplant Ne Zaman Yapılır?
Kişi, kendini bu tedavi süreci için ne zaman hazır ise en uygun zaman gelmiş demektir. Önemli olan ucuz implant yaptırmak yerine en iyi implant merkezleri incelenerek, kişinin tüm dişlerine zarar vermeden eksik veya hasarlı bölgeyi tedavi etmektir. Bu nedenle en doğru zaman, kişinin mali anlamda ve ruhsal anlamda kendini hazır hissettiği zamandır.
İmplant Ömrü Ne Kadar?
Tedavinin ardından dişlere gerekli bakım yapıldıktan sonra eksik dişlerin yerine yapılan kaplamalar ve vidalama işleminde 30 yıl ve daha fazla kullanım imkanı bulunmaktadır. Bu nedenle titanyum malzemeler sayesinde doğal dişlerin yerine geçen implantlar ömür boyu kullanılmaktadır.
İmplant Diş Doğal Diş Gibi Görünür Mü?
Bu tür diş tedavilerinde kullanılan materyaller çene kemiğinden başlayarak renk, sağlamlık ve form nitelikleriyle öz dişlerin yerini almakta ve diş etleriyle uyumlu olmaktadır. Pembe estetik veya gülüş estetiği gibi hem estetiği hem de doğallığı hedefleyen tedavi yöntemlerinde sağlıklı ve doğal diş görünümü elde etmeyi sağlamaktadır.
Diş İmplant Sonrası Şişlik Ne Kadar Sürer?
Operasyon sonrasında gözaltına ve ağız içinde şişlik meydana gelmektedir. 2 veya 3 günün sonrasında şişlikler yok olmaktadır. Tedavi sonrasında ödemin tamamen geçmesi ise 10 günü bulmaktadır.
İmplant Sonrası Uyuşukluk Ne Zaman Geçer?
Operasyon esnasında ağrı ve sızı engelleyebilmek için lokal anestezi yapılır. Cerrahi müdahale tamamlandıktan sonra 2 veya 3 saat içerisinde lokal anestezinin etkisinin azalmasıyla uyuşukluk da yok olmaktadır.
İmplantlar Takıldıktan Sonra Diş Ne Zaman Takılır?
İmplant operasyonun ardından çene kemiği ile diş vidasının kaynaması için minimum 12 hafta (3 ay) gerekmektedir. Bu süre boyunca kemiğin iyileşme süreci tamamlanır. İyileşme süreci tamamlanan bölgenin üzerine diş protez uygulamaların biri takılarak işlem tamamlanır.
Sallanan İmplant Ne Yapılır?
Sallanan implantlara genellikle kemik tozu edilerek sağlam ve diş ile uyumlu bir tedavi süreci yürütülmektedir. Kemik tozu fiyatları 2022 yılında kullanılan kemik tozu miktarın göre değişmektedir. Tedavi edilen kaplama veya protezlerin sallanması halinde aksatılmadan uzman diş hekime başvurulmalıdır.
Diş İmplantı Sonrası Ne Yenir?
Yapılan cerrahi müdahalenin ardından alınan besinler iyileşme sürecini yavaşlatmayan, zarar vermeyen türden olmasına özen gösterilmelidir. Bu nedenle, yumuşak kıvamlı yumurta, oda ısısında süt veya yoğurt, ekmek içi, meyve suları, kolay tüketilen çorbalar ve yumuşak peynirler tüketilmelidir.
Diş İmplantı İltihabına Ne İyi Gelir?
İlk olarak enfeksiyonlu bölge lazerle veya cerrahi aletler yardımıyla temizlenerek steril hale getirilir. Ardından uygun görülmesi halinde antibiyotik tedavisine başlanarak iltihabın yok olmasını destekler. İltihabın geç teşhis edildiği durumlarda ise implant çıkarılır, steril hale getirilir ve antibiyotik tedavisi ile sağlıklı hale gelen bölgeye yeniden takılır.
Diş İmplant Enfeksiyonu Nasıl Anlaşılır?
Tedavi sürecinden sonra enfeksiyon kapılmış ise, dişte iltihap akıntısı, şişme, ödem oluşma ve hafif uyuşukluk hissi oluşabilmektedir. Bu durumu ağrısız atlatabilmek için diş hekimine gösterilmelidir.
İmplant Sonrası Kanama Nasıl Durdurulur?
Cerrahi müdahalenin ardından uzman hekim kanamayı durdurabilmek için tampon önerisinde bulunmaktadır. Steril gazlı bez ile kanayan bölgeye tampon yapıldığında bir süre sonra kan durmaktadır.