Diş Eti Tedavisi Nedir?
Dişeti tedavi sonrasında elde edilen sonucun muhafaza edilmesi ya da henüz hastalanmamış dişetlerinin sağlığının idamesi için ağız hijyeni uygulamalarının hayatınızda hep yer alması gerekmektedir. Diş temizliğinizi diş hekiminize düzenli olarak yaptırın (6-12 ayda 1 defa).
- Hekiminizin önerdiği fırçayı 3-4 ayda bir değiştirin.
- Hekiminizin önerisi ile daha etkili bir temizlik için elektrikli diş fırçası kullanmanız gerekebilir.
- Sabah ve akşam olacak şekilde dişlerinizi doğru fırçalayın, eğer yapabiliyorsanız her öğün ve atıştırmanın ardından kısa süreli fırçalamalar yapabilirsiniz.
- Her gün diş ipi kullanın.
- Bakteri plağını azaltmak amacıyla ağız gargarası yapabilirsiniz.
- Tedavinin ardından diş hekiminiz önerdiyse ara yüz fırçanızı her gün kullanın.
- Diş fırçası ve diş ipinin yerini ağız gargarları ve diğer kimyasalların alamayacağını unutmayın.
Diş Tedavisi Bilinmesi Gerekenler
Ağız sağlığının korunmasında; tanı koyma aşamasından, tedavi oluşturmaya ve kesin sonuca varana kadar bütün aşamalar dahildir. Fonksiyon, fonasyon (konuşma) ve estetik olarak ağız sağlığı ayrılmaz bir bütündür. Radyolojik görüntüleme yöntemleri ile tanı konulmasının ardından, diş taşı temizliği, protetik restorasyon, dolgu, kanal tedavisi, ortodonti, cerrahi gibi bölümlere hasta ihtiyaçlarına göre yönlendirilir. Beyaz (diş) ve pembe estetik(dişeti) beraber ele alınır. Bu yüzden fırçalarken dişler ile birlikte dişetlerinin de fırçalanması gerekmektedir. Diş fırçamızı diş ile dişetinin birleştiği kısıma yerleştirip dairesel hareketler ile fırçalanmalıdır. Bu dairesel hareket fırçanın temizleyebildiği diş sayısı kadar yer değiştirerek sürer. Yalnızca ön yüzleri değil dişlerin arka yüzeyleri de aynen bu şekilde fırçalanmalıdır. Ara yüzlerin temizliğinde diş fırçası yeterli değildir. Bu nedenle diş ipi tercih edilmelidir. Arzu edilen gülüşe sahip olma süreci uzun bir sürece yayılacak kapsamlı bir restorasyon olabileceği gibi bireyin seçimlerine ve problemlerine göre kısa zamanda birkaç seansta da sonuç alınabilir. Çürükler, sararmalar, diş boylarının farklı olması, dişetlerindeki problemler gibi bileşenler uzun zamanda meydana gelmiştir fakat birkaç seansta halledilebilecek sorunlardır.
Estetik Diş Sağlığı Nedir?
Estetik diş hekimliği; bazı durumlarda dolgu ile tedavi edilemeyen estetik sorunlar olabilir. Böyle durumlarda metal destekli ya da metal desteksiz (empress, inceram, zirkonia) kuron (kaplamalar) tercih edilebilir. Bazen ön kısımdaki estetik sorunları halletmek için laminate olarak adlandırılan yalnızca dişin ön yüzünden belli kalınlıkta diş dokusunun ortadan kaldırılmasıyla daha konsevatif tedaviler de uygulanabilir. Bunların haricinde dişin arasındaki boşlukların (diastema) dişler kesilmeden özel estetik dolgu malzemeleri ile restore edilerek yeni bir gülüş yaratılabilir. Estetik diş hekimliğinin son zamanlardaki uygulaması, metalsiz tam seramik kuronlardır (kaplamalardır). Çatlamış, kırılmış ya da madde kaybı oldukça fazla olan dişlere uygulanan bir tedavidir. Işık geçirgenliğiyle dişi taklit edebilen tam seramikler doğal ve estetik görünümleri sebebiyle şu an en çok tercih edilen protetik materyallerdir.