Diş Beyazlatma (Bleaching)

Herkes diş beyazlatma (bleaching) yöntemi ile gülüşünün iz bırakmasını ister!  Son zamanlarda rağbet gören diş beyazlatma, bleaching olarak da adlandırılan bu işlem, mevcut diş rengini birkaç ton açarak, daha sağlıklı ve temiz bir görünüm kazanmanızı sağlar. Uygulamada, dişi beyazlatan jelin içindeki sert yapının dişlerin çevresindeki tortuyu ortadan kaldırmasıyla yapılır. Bu jelde bulunan hidrojenperoksit ve karbamitperoksit gibi içerikler dişin sert dokusu ile tepkimeye girerek, oksidasyon (dişin tonunda açılma, ağarma) meydana getirir. Bu işlem yalnızca problemsiz ağızlara uygulanabilir, aksi takdirde diş hassasiyeti ile karşı karşıya kalınabilir. Bu yüzden diş hekimi çürüğü, aşınmaları ve diş eti sorunlarını gidermesinin ardından beyazlatma işlemini yapabilir.

Beyazlatma işleminin özellikle sarı tonlu dişlerde daha iyi bir sonuç elde edildiği bilinmektedir. Her bireyde, beyazlama oranı dişlerin önceki tonuna bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle işlem öncesinde diş hekiminiz ile beklentilerinizi konuşmalısınız.

Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?

Diş beyazlatma uygulamalarında sonucu hem estetik hem de sağlık yönünden en fazla kullanılan iki tane yöntem vardır. Bunlar, ofis tipi beyazlatma ve hastaların diş hekimi denetimi ve tavsiyeleriyle kullandıkları ev tipi beyazlatma/beyazlatma plağıdır.

Ev Tipi Diş Beyazlatma Yöntemi

  • Diş hekimi ölçü alarak, dişlerinizin üstüne takılabileceğiniz ince silikon kalıpları hazırlatır,
  • Hasta için hazırlanmış özel kalıbın içerisine ilaç yerleştirilir.
  • Bu kalıbı beyazlaması istenilen dişlerin üzerine renklenmenin derecesine göre günde minimum 30 dakika ile 2 saat arasında takılması tavsiye edilir.
  • Tedavi yaklaşık 1 veya 2 haftada sonlanır.

Ofis Tipi Diş Beyazlatma Yöntemi / Lazerle Diş Beyazlatma Yöntemi

  • Klinikte uzman diş hekimi tarafından uygulanan ofis tipi diş beyazlatma diğer adı ile lazerle diş beyazlatma işlemidir. Bu beyazlatma işleminde;
  • Beyazlatıcı ilaç bu uygulama ile ilgili tecrübeye sahip olan bir diş hekimi uygular.
  • İşlem yapılacak dişin üzerine ışık kaynağı (LED, plazma) bir süre uygulanır.
  • Jel ile etkileşime giren ışık ile diş yüzeyinin renk tonu açılır.

Hafif ve orta şiddetteki renklenmeler, diş muayenelerinde 1 saatlik ofis tipi (2 seans) özel ışık aletleriyle beyazlatılabilirken, ileri derecede olan renklenmeler için ek olarak ev tipi beyazlatma tavsiye edilir. Ayrıca ince bir fırça yardımıyla uygulanabilen ev tipi beyazlatmalar da tercih edilebilir. Diş beyazlatma (bleaching) işleminin mutlaka diş hekimi denetimi altında yapılması gerekmektedir. Diş beyazlatma ürünü olarak piyasada pazarlanan plakların kullanılması, diş yüzeyinde hasara ve hassasiyete sebep olabilir. Bu yüzden diş hekimi kontrolünde yapılan bu işlemi tercih etmeniz sizin için en doğru ve sağlıklı işlem olacaktır.

Dişler Neden Sararır?

Dişlerimizdeki renklenmenin pek çok sebebi vardır. Dişlerimizi düzenli olarak fırçalasak da genelde dişlerimizdeki sararmanın önüne geçemeyiz. Bu durum biireyin düzenli olarak tükettiği tütün ürünleri ya da kahve gibi yoğun renk içeren içeceklerden dolayı olabilir veya bireyin dişinin rengi sarıdır. Bu sararmalar yalnızca içecek kaynaklı olmayacağı gibi diş travması, bazı ilaçlar ya da dolgu malzemeleri nedeniyle de dişler sararmış olabilir. Ayrıca dişlerimizdeki sararmalar yani lekelenmeler bazen yüzeyde bazen de dişilerin içinde meydana gelebilir.

Beyazlatma Dişin Minesini Zayıflatır Mı?

Dişlerimizin görünen tabakası kron olarak adlandırılmaktadır. Kronlar sırasıyla mine tabakası, dentin tabakası ve en iç kısımdaki pulpa tabakası olmak üzere üç tabakadan meydana gelir. Dişlerdeki renk değişimlerinin, lekelenmelerin oluştuğu tabaka dentin tabakasıdır. Beyazlatmada kullanılan jel; mine tabakasında oluşan boşlukları büyütüp, dentin tabakasına ulaşır. Beyazlatma jeli, dentin tabakasına ulaşarak renginde değişim meydana getirir. Bu işlemin hepsinde mine sağlığını koruyan potasyum nitrat ve floridli jel tercih edilir.

Beyazlatma Diş Hassasiyeti Yapar Mı?

Beyazlatma sonucunda dişlerin mine tabakasındaki boşlukları büyütmesi ile hassasiyet oluşabilir. Fakat oluşan hassasiyet kalıcı değilir. Diş beyazlatma tedavileri sonlandıktan kısa bir süre sonra oluşan hassasiyet kendiliğinden geçer.

Diş Beyazlatmanın Ömrü Nedir?

İlk beyazlatma işleminden sonra dişler eskisine oranla daha beyaz olacaktır. Çay, kahve, sigara, renkli içecek ve ağız hijyenine korunmasına göre dişte yeniden renklenme oluşabilir. Renklenmenin derecesine göre yılda bir ve iki kere diş beyazlatma (bleaching) pekiştirme tedavisi gerekebilmektedir. Beyazlatma tedavisinin ardından diş hekiminin önerisi ile beyazlatıcı diş macunları ve ince fırça formundaki ‘beyazlatma kalemleri’ tercih edilebilir. Bu işlemler beyazlatmanın ömrünü uzatır.